Események

„A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és -rekonstrukció”
A Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy megvalósítása


Sajtónyilvános lakossági rendezvény

Helyszín: Tassi Faluház (6098 Tass, Szent István tér 3.)
Időpont: 2019. március 25. 16:00
Program:
15:30 - 16:00 Érkezés, regisztráció
16:00 Köszöntő - Lábdy Jenő, Műszaki Főigazgató-helyettes, OVF
16:05 Megnyitó - Szilágyi Attila, Igazgató, KDVVIZIG
16:15 Utazás a munkaterületre a KDVVIZIG munkatársainak vezetésével (utazás egyénileg)
16:30 - 17:00 A folyamatban lévő kivitelezés megtekintése az SC TASS 2017 Konzorcium vezetésével
17:00 - 17:15 Közös visszautazás a Tassi Faluházhoz a KDVVIZIG vezetésével (utazás egyénileg)
17:20 - 17:40 Az újonnan épülő vízleeresztő műtárgy szerepe a Ráckevei (Soroksári)-Duna vízgazdálkodásában - Papanek László, osztályvezető, KDVVIZIG
17:40 - 18:00 A Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy kivitelezésének a menete - Papp Gergely, projektfelelős, SC TASS 2017 Konzorcium
18:00 A rendezvény zárása

Meghívó >>

Előadások anyagainak letöltése:

Papanek László: Az újonnan épülő vízleeresztő műtárgy szerepe a Ráckevei (Soroksári)-Duna vízgazdálkodásában >>
Papp Gergely: Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és -rekonstrukció >>

Az esemény képgalériája >>


Lakossági fórum

Helyszín: Tassi Faluház (6098 Tass, Szent István tér 3.)
Időpont: 2017. november 20.
Program:
16:30 - 17:00 Érkezés, regisztráció
17:00 - 17:10 Köszöntő - Szilágyi Attila, igazgató, KDVVIZIG
17:10 - 17:30 Az RSD vízgazdálkodásának, valamint az új műtárgy létjogosultságának bemutatása - Papanek László, osztályvezető, KDVVIZIG
17:30 - 17:50 Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy bemutatása - Benedek András, tervező, SC TASS 2017 konzorcium
17:50 - tól Kérdések

Meghívó >>

Előadások anyagainak letöltése:

Papanek László: Az RSD vízgazdálkodásának, valamint az új műtárgy létjogosultsága >>
Benedek András: Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy >>

Az esemény képgalériája >>

Beszámoló az eseményről

Lakossági fórum Tasson a Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy kapcsán
2017. november 20-án 17 órakor került megrendezésre a Tassi Faluházban „A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és –rekonstrukció” (KEHOP-1.3.1-15-2015-00002) elnevezésű projekt II. szakaszához, azaz a Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy megvalósításához kapcsolódó lakossági fórum.
A rendezvényt Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent érdeklődőket, külön köszöntötte Tass és Makád községek polgármestereit. A beszédében felhívta a figyelmet az épülő műtárgy kiemelt jelentőségére. A kivitelezés során várható kellemetlenségek (pl. porszennyezés, zajterhelés, közlekedési nehézségek) miatt kérte a környéken lakók türelmét és megértését.
Ezt követően Papanek László, a KDVVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály osztályvezetője röviden bemutatta a Ráckevei (Soroksári)-Duna történetét, valamint annak egyedülálló vízgazdálkodási rendszerét. Ismertette a Duna-ág vizének mennyiségi és minőségi problémáit, amelyek megoldását tűzte ki célul az ún. RSD Projekt.
A projekt egy komplex, több elemből álló, egymás hatását erősítő beavatkozási sorozat, amelynek három részeleme a tárgyi projekt I. szakaszában már megvalósult (parti sáv csatornázása, monitoring rendszer kiépítése, Kvassay-, és Tassi-zsilip részleges felújítása).
A Tassi többfunkciójú műtárgy megépítésének fő célja az RSD vízminőségének javítása, a Duna-ág megfelelő vízforgalmának és vízszintjének biztonságosabb, a klímaváltozás hatásaira könnyebben alkalmazkodó, kiszámítható szabályozásával. A műtárgy megépítésével és üzemével a jelenleginél kiegyensúlyozottabb vízbetáplálás lehetségessé válik, azaz a szélsőségesen alacsony vagy magas dunai vízállástartományokban is biztosítható lesz a rendszer vízcseréje, vízfrissítése.
Ezt követően a nyertes kivitelezői konzorcium (Strabag Építőipari Zrt. és Colas Alterra Zrt.), azaz az SC Tass 2017 Konzorcium képviseletében Benedek András tervező úr tartotta meg előadását, amelyben részletesen bemutatta a létesülő új műtárgyat, illetve annak egyedi gépészetét. A színes látványtervek, illetve az azok alapján készült animációk, szemléletes módon tárták az érdeklődők elé a kivitelezés utáni állapotot.
Az előadásokat követően a fórumon megjelent érdeklődők feltehették kérdéseiket a KDVVIZIG és a kivitelezői konzorcium képviselőinek.


Projektnyitó rendezvény

Helyszín: Tassi Faluház (6098 Tass, Szent István tér 3.)
Időpont: 2017. november 30.


ovf kdvvizig